top of page

Voeding

Voeding en extra aanvullende behoeften.

MIjn vogels krijgen dagelijks een afgepaste hoeveelheid Agaporniden voer van het merkTreurlings (225).

 

Samenstelling Agaporniden- standaard

Milletzaad geel 39% + Witzaad 15% + Tarwe 8% + Haver hele gepeld 7% + Lijnzaad 5% + Boekweit 5% + Raapzaad 4% + Hennepzaad 4% + Dari wit 3% + Paddyrijst 2,5% + Saffloorpitten 2,5% + Milletzaad rood 2% + Negerzaad 1% + Dari rood 1% + Haver gepunt 1% = 100%

 

 

Gritt, dit is bedoeld voor het schoonmaken van de krop en het spijsverteringskanaal, de vogels eten hier kleine stukjes van en deeltjes laat hij weer vallen. Grit vult de behoefte van mineralen en kalk vaak ook extra aan.

 

Mineralen blokje, ( of sepia), agaporniden hebben veel mineralen nodig, via een blokje kan de agapornide zoveel tot zich nemen als nodig is.

 

Cede Kracht- eivoer

Cede eivoer agaporniden is een belangrijk aanvullend voer. Ei-eiwit is voor vogels een goed opneembare en de best benutbare bron van dierlijk eiwit. Cede eivoer bevat hoogwaardige eiwitten, zowel dierlijke als plantaardige, alle noodzakelijk vitaminen, aminozuren, mineralen, sporenelementen en andere natuurlijke grondstoffen voor een succesvolle kweek. De toevoeging van extra essentiële aminozuren bevordert de rui. Daarnaast is het Cede eivoer agaporniden ook nog verrijkt met extra insecten en bessen.

 

Gebruiksaanwijzing: Ik maak het eivoer rul met een scheutje roos-vicee, een handje gekiemde zaden, een geschrapte wortel, gewelde rozijnen en een schepje Oropharma Omni-Vit.

 

Rustperiode: Twee a drie keer per week 1/4 van het dagrantoen.
 

Kweekperiode: Dagelijks, indien mogelijk dan 2 tot 3 maal daags.
 

Ruiperiode: Dagelijks 1/4 van het dagrantsoen.

 

Maagkiezel, Scherpe maagkiezel lijkt een beetje op grit, maar het is iets heel anders. Waar grit redelijk snel oplost in maagzuur en voedingsstoffen bevat die door de vogel worden opgenomen is dit bij scherpe maagkiezel niet het geval. Toch is maagkiezel onmisbaar voor uw vogels. 

Vogels gebruiken hun snavel om zaden te pellen, ze hebben geen tanden die hun voedsel kunnen vermalen, dit gebeurt in de spiermaag. De spiermaag is sterk gespierd en vermaalt het voedsel met behulp van scherpe maagkiezel, de onregelmatige vorm van de steentjes helpt hier bij. De maagkiezel blijft enkele weken in de spiermaag, maar door het vermalen vlakken de scherpe hoekjes wel af. Dan wordt het minder bruikbaar en wordt het door de vogel uitgescheden. Scherpe maagkiezel dient constant verstrekt te worden, maar het is dus normaal dat uw vogels er weinig van opnemen.

 

 

 

Sepia, Calcium is het meest voorkomende mineraal in een vogellichaam. De meeste vogelzaden bevatten weinig calcium en daarom is een extra calciumbron noodzakelijk. Sepia (ook wel zeeschuim genoemd) vormt een rijke natuurlijke bron van calcium, maar ook andere sporenelementen.

 

GROENTEN, FRUIT & VERS PRODUCTEN:
Enkele voorbeelden van soorten fruit en groente die vogels ter afwisseling krijgen:

 

  • appel

  • sinaasappel

  • banaan

  • peer

  • mandarij

  • andijvie

  • broccoli

  • wortel

  • mais

  • bloemkool

  • sla, niet te veel hier zit teveel vocht in.

 

  • Ook broodkorsten en trosgierst vinden de meeste vogels erg lekker.
     

 

Oropharma Omni-Vit (vitaminen-preparaat)

Oropharma Omni-Vit is een uitgebalanceerd mengsel van vitaminen, aminozuren en sporenelementen. Dit voedingssupplement wordt toegediend voor een optimale conditie, betere kweekresultaten, een optimale ontwikkeling van de jongen en bij verzwakking of stress. Omni-Vit helpt bij weerstandsvermindering tengevolge van infectie. Vitaminen, aminozuren en sporenelementen zijn voedingscomponenten die noodzakelijk zijn voor een goed verloop van de stofwisseling. Bij zware inspanningen, ziekte of tijdens de groei kan de aanbreng van deze essentiële componenten via de voeding ontoereikend zijn en is dit product aangewezen. Omni-Vit bevat uitsluitend vitaminen, aminozuren en sporenelementen met een hoge biologische beschikbaarheid, die zorgen voor een optimale opbouw van eiwitten in het lichaam, essentieel voor een goede kweek en conditie.


Toepassing;

  • Gedurende het hele jaar om een optimale conditie te behouden: eenmaal per week. 

  • Tijdens de kweekperiode: tweemaal per week. 

  • Tijdens herstel na ziekte: gedurende 5 opeenvolgende dagen. 

  • Na vaccinatie: gedurende 3 opeenvolgende dagen.

bottom of page